Hoppa till sidans innehåll

Fysprofil


Fysprofil ultimatespelare på elitnivå.

Målsättning 

Att genom en fysprofil skapa en röd tråd som är genomgående från nybörjare till landslag.

Att säkerställa de biomekaniska och fysiska krav en Ultimatespelare på olika nivåer står inför. 

Att genom en fysprofil skapa en så säker och välmotiverad träningsform som möjligt för att öka prestationen och förebygga skador. 

Att genom en fysprofil skapa en etisk väl utförd modell som är försvarbar gentemot aktiva, ledare, idrottsmedicinskt ansvariga, anhöriga till de aktiva samt media. 

Syfte 

Syftet med denna fysprofil är att förbättra prestationen och att arbeta skadeförebyggande från nybörjare till elit, samt att se till att de aktiva tränar optimalt för att stå emot de biomekaniska och fysiska belastningar en ultimatespelare på elitnivå utsätts för. 

Tillvägagångssätt 

Totalt testades 8 st. elitspelare (4 herr och 4 dam) på elitnivå (landslag) i ultimate-frisbee. De var samtliga av Svenska Frisbeesportförbundet uttagna till de tester som utgör grunden för ultimatens fysprofil. Samtliga spelare var för godkännande av genomförandet tvungna att genomgå en hälsoundersökning med anamnes, neurologisk status, ortopediska tester samt blodtrycksmätning och puls. Efter det tillgavs spelarna en svarsenkät de fyllde i för att på förhand se om några andra yttre/inre faktorer skulle kunna påverka spelarnas testresultat eller omöjliggöra ett testförfarande (se bilaga 1,2). Tydliga instruktioner gavs till spelarna inför varje test då validiteten och reliabiliteten skall vara så bra som möjligt. Testerna utfördes på Bosön i Stockholm av idrottsmedicinskt kunnig personal, i de olika moment en ultimatespelare på landslagsnivå i Sverige enligt fysprofilen bör klara av. 

Titel Uppladdad Filtyp Storlek
  SFF Fysprofil Ultimate SFF Fysprofil Ultimate 2016-06-07 PDF 764 KB 

Postadress:
Svenska Frisbeesportförbundet
Gullbergs Strandgata 36D
411 04 Göteborg

Besöksadress:
Gullbergs Strandgata 36E
411 04 Göteborg

Kontakt:
Tel: +46709265927
E-post: This is a mailto link