Hoppa till sidans innehåll

Fair Play


Frisbeesport är en unik företeelse. Vi är lika många andra idrotter på många sätt men få idrotter har respekten för motspelaren inskrivet i reglerna. Inom vår största lagsport, som heter ultimate frisbee, är detta som allra tydligast. Där har alla spelare samma rättigheter som en domare, vilket gör domaren överflödig. Vår respekt för varandra är sportens grundläggande egenskap. Vi kallar detta för Spirit of the game eller Regel nummer ett.

Regel # 1: Spirit of the Game

"Ultimate Frisbee har av tradition förlitat sig på sportsmannaandan, vilket innebär att ansvaret för rent spel ligger på den enskilde spelaren. Tävlingsinriktat spel uppmuntras, men aldrig på bekostnad av den ömsesidiga respekten mellan spelarna, reglerna eller den grundläggande spelglädjen. Det förutsätts att ingen av spelarna medvetet bryter mot reglerna. I Ultimate Frisbee utdöms inga hårda straff för oavsiktliga regelöverträdelser. Man strävar istället efter en metod som gör att spelet kan återupptas på det sätt som det förmodligen skulle ha gjort om inget regelbrott hade inträffat".

Jodå, ovanstående är verkligen den allra första regeln i regelboken.

Vårt magiska trollspö, när någon påkallat en regelöverträdelse och man inte kan komma överens om den verkligen inträffat, är att spelet bygger på att man inte får springa med frisbeen. Det finns alltså alltid en kastare strax innan en situation inträffat. Om du och jag inte kan komma överens i en situation kastar vi tillbaka frisbeen , eller discen som vi säger, till föregående kastare, och så fortsätter vi spela därifrån.

Tror du att det blir orättvist?

Säger du att du alltid kommer att hålla fast vid din åsikt så att du alltid får behålla discen i ditt lag?

Så enkelt är det inte - eftersom jag också kan göra det inser du snart att det inte är någon idé att uppföra sig så, det är bättre att spela om det istället. Dina lagkompisar kommer troligen inte heller att acceptera att du gör så, de är nämligen på planen för att ha roligt

 

Uppdaterad: 01 DEC 2016 15:59 Skribent: Peter Lundmark
E-post: This is a mailto link

 

Postadress:
Svenska Frisbeesportförbundet
Cowork/Telegrafhuset, Långgatan 26
821 43 Bollnäs

Kontakt:
Tel: +46709265927
E-post: kansliet@frisbeespor...