Hoppa till sidans innehåll

Idrottsanslag

23 OKT 2014 16:49
Inget ökat Idrottsanslag
  • Uppdaterad: 04 JAN 2016 09:09

Som ni säkert redan sett blev det ingen höjning av idrottsanslaget när regeringen idag presenterade sin budgetproposition. Detta trots att socialdemokraterna vid upprepade tillfällen under valrörelsen utlovat en höjning på 272 miljoner kronor och miljöpartiet gått ut med en särskild satsning på idrott i miljonprogramområden på 100 miljoner per år i fyra år. Riksidrottsförbundet har uttryckt sin besvikelse i en kommentar på rf.se (https://www.rf.se/Allanyheter/2014/Storbesvikelsenar272miljonerkronorblevnoll/) och RF:s ordförande Karin Matssonhar också fått möjlighet att kommentera beskedet i ett stort antal media.

Beskedet innebär att RF:s budget med bibehållen verksamhet skulle hamna på ett underskott på cirka 20 miljoner kronor. Detta trots att det senaste åren skurits hårt i RF-kansliets budget, bland annat genom att minska personalen från 110 till 95 anställda, lagt ned tidningen Svensk Idrott och dragit ner elitstödet med 30 miljoner. RS diskuterade frågan vid sitt senaste sammanträde och eftersom andra möjligheter nu bedöms uttömda är inriktningen att täcka underskottet genom en minskning av LOK-stödet. I praktiken innebär det i nuläget att några fyllnadsutbetalningar inte kommer att betalas ut nästa år. Stödet till SF kommer inte att beröras. Det blir första gången någonsin, i alla fall i modern tid, som LOK-stödet sänks.

Från RF:s sida kommer man naturligtvis att fortsätta att verka för en höjning av statsstödet till idrottsrörelsen genom alla de kanaler vi har tillgängliga. Under dagen idag har Karin talat med idrottsministern, och Birgitta och Malin Elofsson Järf träffat Kulturutskottet i ett sedan tidigare planerat möte. Inom några veckor träffar vi även S gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth. Det är viktigt att vi alla hjälps åt i påverkansarbetet och talar samma språk.

Också värt att notera är att regeringen i budgetpropositionen trycker hårt på frågor kring idrottens arbete på områden som jämställdhet, hbtq, integration, matchfixing och doping. Här har vi alla ett ansvar att leva upp till vår värdegrund, och att verkligen arbeta med dessa frågor inom ramen för strategiarbetet. Dock har RF uttryckt sin frustration över att regeringen uttrycker ökade förväntningar på RF:s utvecklingsarbete utan att vara beredd att bistå med några resurser alls, trots de löften som givits.

 

Med vänliga hälsningar

Karin Matsson Weijber            Birgitta Ljung

Skribent: Peter Lundmark
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Frisbeesportförbundet
Cowork/Telegrafhuset, Långgatan 26
821 43 Bollnäs

Kontakt:
Tel: +46709265927
E-post: kansliet@frisbeespor...