Hoppa till sidans innehåll

Styrelsen tänker till

31 MAR 2011 10:24
Dan finns även på Twitter
  • Skapad: 31 MAR 2011 10:24

Styrelsen tänker högt 2011-03-30

For the players, by the players

Blogginlägg till www.frisbeesport.se

Dan Engström, ordförande 2011

Ännu ett årsmöte över, ännu en ny styrelse vald med några rävar och några rookies. I år är ordföranden en rookie. Jag har visserligen varit både generalsekreterare och sammankallande i ultimateutskottet i WFDF men det här är både större och roligare. Här är man närmare plasten. Plastnära är bra.

För några dagar sedan berättade jag för förbundets årsmöte vad jag anser att vårt förbund behöver och fick årsmötets förtroende att arbeta i den riktningen. Årsmötet fattade beslut om att fortsätta med klubbutveckling, utbildningar, varumärkesplattformen och den grafiska profilen, dock inte ett namnbyte utan nytt årsmötesbeslut. Inga överraskningar där. Det jag dessutom vill berätta för er är vad jag sade på årsmötet – att jag tror att SFF behöver bli ett förbund ”for the players, by the players”.

Med “for the players” menar jag att alla beslut i första hand skall tas i ljuset av vad som är bäst för de aktiva, allra helst på de aktivas och klubbarnas initiativ. I två decennier har vi skrivit strategier och regler som förberedelse för den stora medlemstillströmningen. Vackert så, det strukturkapitalet har vi behov av. Men tiden är mogen för att vi skall fokusera på utövandet av idrotten, på kastande av plast. Med ”by the players” menar jag att vi skall arbeta mer i projektform och mindre i fast bemanning, så att arbetet i största möjliga mån utförs av dem som vill ha det gjort. Vi har nämligen också ägnat två decennier åt att försöka fylla platser i utskott och kommittéer med ledare. Men våra ledare är också i mycket hög grad spelare. Ni jobbar stenhårt med era egna juniorlag, tävlingar och banor, men ni vill inte sitta på långa möten om frågor som inte direkt hjälper er att lira. För att kunna dra nytta av den stora energi som finns hos er i klubbarna behöver ni större möjligheter att jobba med precis det ni vill, på era villkor. På så vis blir det era behov som styr vad som görs i förbundet.

Jag tror därför på fortsatt stöd till klubbarna, eftersom det är där vår utveckling sker. Vi hoppas att Riksidrottsförbundets besked inom några veckor om finansiering tillåter oss att låta Fler Ger Mer fortsätta i någon form. Samverkan med SISU kan låta rätt svårtillgängligt, men där finns både pengar och stöd till att lösa just era problem. Läs den förra meningen en gång till.

Jag tror också stenhårt på att den som vill ta ansvar skall ges en röst – att styrelsen aktivt skall uppmuntra och välkomna initiativ från klubbar och aktiva, och agera på dem. För att underlätta sådana initiativ är det viktigt att styrelsen och utskotten arbetar öppet och är tillgängliga. Här är vi inte tillräckligt bra och måste hitta bra kommunikationskanaler. Ett exempel på öppenhet är att alla i styrelsen har tagit på sig varsitt ansvarsområde, och kommer att skriva varsin plan för vad som bör göras under året. Första utkastet skall vara klart den 17 april. De planerna och de mål vi sätter upp för oss själva skall vi självklart dela med oss av på hemsidan. Släng dem i ansiktet på oss direkt: varför vänta tills nästa årsmöte. Eller ge mig era synpunkter på twitter så kan andra se vad som händer. Power to the players!

För övrigt anser jag att Guts är en underskattad gren som borde spelas oftare.

http://twitter.com/DrDanEng

 

Skribent: Peter Lundmark