Hoppa till sidans innehåll

Nytt från Tävlingsutskottet

08 MAJ 2021 13:17
  • Uppdaterad: 08 MAJ 2021 13:17

Som nog de flesta känner till så är årets SM-vecka i Halmstad inställt. Redan för ett par veckor sedan togs det beslut på att frisbeesport inte skulle kunna delta. I samband med det beskedet så började Tävlingsutskottet att se över olika alternativ för att även detta år kunna genomföra ett Allround-SM.

TU jobbar nu för att Allround-SM genomförs den 5–8 augusti, i Norrköping. Planering av schema, inbjudan och anmälningsförfarande o allt annat pågår för fullt för detta, så vi kommer med uppdaterad information så fort vi kan. 

Som vi alla förstår så är det ju de rådande rekommendationerna gällande covid-19 som vi kommer ta i beaktande för våra kommande beslut. Baserat på detta, så räknar vi med att förhoppningsvis i början på juli kunna ge ett definitivt besked på ifall vi kan genomföra tävlingarna 5–8 augusti.

Kan vi inte arrangera Allround-SM 5–8 augusti, så kommer tävlingen att genomföras vid tre olika helger, i samband med Allroundtouren.

Alternativ 1: Malmö Open 24–25 juli, LUFS Masters 18–19 september och Höstkastet 25–26 september.

Alternativ 2: Extrainsatt ”Norrköpingskastet” 11–12 september, LUFS Masters 18–19 september och Höstkastet 25–26 september.

Grenfördelning mellan deltävlingarna kommer delges så snart vi har det klart.

Allround- och DDC-touren:

Det har redan informerats om att första deltävlingen i Allround och DDC Touren, Norrköpingskastet, har ställts in. Just nu är inga andra förändringar planerade, utan schemat ser ut som tidigare meddelats:

  • 19/6 SOMMARKASTET, i Värnamo. DDC, Precision, Discathon
  • 24–25/7 MALMÖ OPEN, i Malmö. DDC, Längd, Discgolf
  • 5–8/8 ALLROUND-SM Norrköping
  • 18–19/9 LUFS MASTERS, i Linköping. DDC, Precision, Discathon
  • 25–26/9 HÖSTKASTET, i Kalmar. DDC, SCF, Discgolf

I DDC Touren innebär läget just nu att man räknar sina fyra bästa placeringar, från de fem deltävlingarna. Blir det fyra deltävlingar, räknar man sina tre bästa. Blir det tre deltävlingar, räknar man sina tre bästa.

Poängsystem är samma som tidigare år (25poäng för seger, 23p för andraplats, 21p för tredjeplats och 20p för en fjärde placering. Därefter är det en fallande skala från 19 poäng ner till 1 poäng, men som justeras beroende på antal deltagande lag). 

I Allroundtouren räknar man sina 12 bästa grenresultat. Ingen gren får medräknas mer än tre gånger.

Grenarna förekommer i lite olika omfattning detta första år av touren, vilket vi får acceptera då det utgår från de olika arrangörernas önskemål.

De 20 bästa i varje gren kommer att ges poängen 20-19-18-17-…-1-1-1… Alltså är man garanterad 1 poäng genom en grenstart (vilket motiverar fler att delta). I pargrenarna är motsvarande för de tio bästa 20-18-16-14-…-2-1-1-1…osv.

Respektive arrangör kommer med information om sin deltävling, vilket vi rekommenderar sker så snart som respektive arrangör ser som möjligt, dock senast två veckor innan planerat tävlingsdatum. 

Information om tävlingarna kommer i god tid att publiceras på förbundets hemsida.

Tävlingsutskottet sänder att stort TACK till de medlemsföreningar som ställer upp som arrangörer under året och ser till att vi har en spännande säsong att se fram emot.

Vem får ställa upp i svenska tourtävlingar?

I sanktionerade tävlingar får endast spelare som är medlem i en förening ansluten till Svenska Discsportförbundet Allround delta. (Är din förening inte ansluten till Svenska Discsportförbundet Allround, ta då kontakt med föreningens styrelse. Det kostar endast 100kr/år för en förening att bli medlem)

Parallellt med tävlingsklasserna kan arrangören i en sanktionerad tävling även tillhandahålla motionsklasser, där medlemskap inte krävs. Det är även möjligt att slå ihop motions- och andra ordinarie klasser i en tävling.

Resultat gjorda av spelare som inte är medlemmar för innevarande år i en förening ansluten till Svenska Discsportförbundet Allround ligger inte till grund för rekordnoteringar, svensk ranking, eller mästerskapstitlar.

Undantag görs dock för rekordnoteringar av juniorer under 10 års ålder samt seniorer över 80 års ålder, vilka kan godkännas om resultatet gjorts i en sanktionerad tävling, även utan medlemskap i en förening.

För att delta i SM krävs alltid att spelare är medlem i en förening ansluten till Svenska Discsportförbundet Allround. 

Spelare bosatt i utlandet och som ej tävlar för någon svensk förening får delta i svenska sanktionerade tävlingar, men spelaren måste då vara ansluten till sitt hemlands nationella förbund, om sådant existerar.

Gå gärna in och läs förbundets tävlingsbestämmelser för mer information om tävlingsrutiner med mera. https://www.frisbeesport.se/globalassets/sdfa/tavlingsinformation/tavlingsbestammelser-svenska-discsportforbundet-allrond/tavlingsbestammelser-allround.pdf

Eventuella frågor ställs till This is a mailto link

Varmt välkommen till tävlingssäsongen 2021!

 

Skribent: Johan Robertson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Frisbeesportförbundet
Cowork/Telegrafhuset, Långgatan 26
821 43 Bollnäs

Kontakt:
Tel: +46709265927
E-post: kansliet@frisbeespor...