Hoppa till sidans innehåll

Viksjöfors IFs ungdomssatsning

30 AUG 2014 05:53
I Ovanåkers kommun har samtliga grundskolor nyligen försetts med varsin discgolfkorg, samt discar och instruktioner för hur dessa skall kastas.
  • Uppdaterad: 30 AUG 2014 06:30

Viksjöfors IF, mest känt för sitt välmeriterade ultimatelag, har liksom många andra klubbar runt om i Sverige problem med tillströmningen av ungdomar. Och utan ungdomsverksamhet så går klubben så sakteliga mot sin grav. 

År 2012 bestämdes på årsmötet att klubben skulle ta nya tag och förnya föreningen med en satsning på två sporter och inte bara ultimate. Discgolf var det givna valet då klubben under flera år haft discgolfbanor på diverse otillgängliga platser i kommunen. 

En mycket mer central bana började ta form, i anslutning till låg-, mellan- och högstadium, samt gymnasium. 
Discgolfen som var så populärt på orten för 20 år sedan, fick nu ny fart och klubben såg snart en tillströmning av spelare. 

 

Vid årsmötet 2014 presenterade ordförande Jens Jonsson idén om att göra en ungdomssatsning gentemot grundskolorna i Ovanåkers kommun. En idé som gick ut på att med så mycket egna medel som möjligt i kombination med sponsorpengar från ett eller flera företag och en idrottslyftsansökan, förse samtliga grundskolor med varsin discgolfkorg samt discar. 
- Tänk om alla ungdomar som lämnar grundskolan i Ovanåkers kommun har sett en discgolfkorg, eller ännu bättre kastat en disc!? Tanken är att när man väl fastnat för att kasta en disc, så är insteget i övriga discsporter inte så stort. 
Delvis genom egen finansiering från klubben och idrottslyftet, men framförallt genom sponring från AEFAB (Alfta-Edsbyns Fastighets AB), i utbyte mot reklamplatser på discarna samt på korgarna lyckas finansieringen lösas och korgar och discar har nu köpts in. 

Vid överlämnande av korgarna informeras lärarna ,framförallt idrottslärarna om de grundläggande reglerna för discgolf, samt om hur de kan ta kontakt med klubben.

En uppföljning och utvärdering av projektet och vad det gett kommer att ske om ca 1,5 år. Förhoppningen är att detta skall väcka liv i ungdomsverksamheten i Viksjöfors IF igen och locka fler till att spela både ultimate och discgolf. 
Skribent: Peter Fredriksson

Postadress:
Svenska Frisbeesportförbundet
Gullbergs Strandgata 36D
411 04 Göteborg

Besöksadress:
Gullbergs Strandgata 36E
411 04 Göteborg

Kontakt:
Tel: +46709265927
E-post: kansliet@frisbeespor...