Hoppa till sidans innehåll

Ta strid mot momshotet

04 APR 2011 15:15
Momshotet mot ideella föreningar
  • Skapad: 04 APR 2011 15:15

Så här kan din förening stoppa momshotet

 

Idag behöver inte ideella idrottsföreningar i Sverige redovisa moms. EU kritiserar Sveriges momsregler och kräver att vi ska anpassa dem till EU:s system. Det skulle innebära att föreningar måste börja redovisa moms, som innebär krångligare administration och för många ökade kostnader.

 

Nu är din och din förenings insats avgörande!

Matchen mot EU är inte förlorad men för att vi ska ha en chans att behålla vårt momsundantag måste vi tillsammans berätta för EU vad vi tycker.

Gör så här:

1. Gör en kort beskrivning på svenska där du berättar hur din förening ser ut och hur ni skulle drabbas om ni behöver börja redovisa moms. Se exempel nedan.

2. Skicka in din redogörelse på mail till EU-kommissionen i word-format till This is a mailto link senast den 31 maj.

3. Skicka den till andra föreningar, Riksidrottsförbundet, din lokaltidning och dina Facebook-vänner. Din berättelse engagerar andra att göra likadant.

Mejla din beskrivning till Riksidrottsförbundet: This is a mailto link

 

Så här kan ni formulera ert svar

1. Beskriv er verksamhet, hur många medlemmar ni har, vilken idrott ni sysslar med Jag representerar den svenska idrottsföreningen Knäckebrödets IF. Vi är en fotbolls- och friidrottsförening som funnits sedan 1972 och idag har vi 200 medlemmar. Vår verksamhet består av 10 barn- och ungdomslag och 5 träningsgrupper. Alla lag säljer korv och blommor för att finansiera verksamheten. Vi har en servering i samband med matcher och andra tävlingar Hos oss arbetar cirka 20 ledare som alla är ideella.

2. Berätta att ni vill behålla det generella undantaget

Vi vill svara på EU-kommissionens Grönbok om framtidens mervärdesskatt, avsnitt 5.1.2, fråga 6 ”Bör några undantag behållas, och i så fall varför?” Vi vill behålla undantag för idrottsföreningar som idag inte behöver redovisa moms.

3. Argumentera

Vår förening bygger på ett ideellt engagemang, den är demokratisk och verksamheten är öppen för alla. Allt överskott går direkt tillbaka till verksamheten. Skulle vi behöva börja redovisa moms riskerar vi att behöva höja våra avgifter och dra ner på verksamheten. Den enkla administrationen som vi har idag skulle bli för krånglig och omfattande med momsredovisningen och vi riskerar att tappa de ideella krafter som idag får verksamheten att gå runt.

4. SlutsatsVi vill behålla dagens momsundantag. Annars riskerar vi att få lägga ner vår förening.

Kicki Karlsson

Ordförande

Knäckebrödets IF

Skribent: Peter Lundmark

Postadress:
Svenska Frisbeesportförbundet
Gullbergs Strandgata 36D
411 04 Göteborg

Besöksadress:
Gullbergs Strandgata 36E
411 04 Göteborg

Kontakt:
Tel: +46709265927
E-post: kansliet@frisbeespor...